19 augusti 2014

Rasism är inte när någon blir ledsen

Ibland när någon välmenande person ska förklara varför en inte ska använda n-ordet, blir det ungefär så här: Någon kan ta illa upp. Det är upp till var och en vad som upplevs som kränkande. Och man ska inte säga rasistiska saker som gör andra människor ledsna.

Aaaargh! Så otroligt fördummande. Ja ja, du menar så väl. Men rasism är inte när någon blir ledsen.

Det har kommit fram så många berörande berättelser de senaste åren: om någon alldeles vanlig människa som sliter ut sig på jobbet, eller är sjuk och dessutom behandlas omänskligt av myndigheterna, kanske en kvinna som kämpar på mot alla odds, eller någon med en svår uppväxt i en rasistisk miljö. Det här är värdefulla berättelser. Värdefulla erfarenheter.

Faran är om allting börjar uppfattas som subjektiva upplevelser. Den här fakkin idén om att det finns ingen objektiv verklighet, bara en mångfald av upplevelser - det där är din, det här är min. Sverige är inte rasistiskt, för det har jaaag aldrig märkt av. Och om en är i ett slutet rum, om en är helt säker på att ingen i detta rum tar illa upp av n-ordet, är det i så fall fritt fram att använda det? Hallå hallå, det finns fakta!

Gud, jag kan aldrig glömma den totalt förvirrade artikel om rasism, visserligen skriven av en mycket ung person, som jag korrekturläste en gång. Den slog bland annat fast:
Rasism kan vara många olika saker, vem har sagt att det bara är mot invandrare? Det kan lika gärna vara mot homosexuella, tjocka eller handikappade, det kan till och med vara en invandrare som är rasist mot svenskar. Rasism har inga gränser, det är när man inte respekterar folk som de är.
Faran är om vi glömmer bort att prata ideologi. Yes, det personliga är politiskt, och många gemensamma erfarenheter av förtryck kan föda en politisk kamp för lika rättigheter. Men till exempel feminismen finns inte till för att någon tjej har det tufft på sitt jobb som sjuksyrra. Och rasism är inte detsamma som att vara elak. Rasismen är en ideologi, en struktur, ett förtryck. En politisk rörelse med en lång historia, precis som n-ordet. Detta ords vidriga historia är anledningen till att det inte ska användas - alldeles oavsett om någon tar illa upp just där och då. För bövelen!

Inga kommentarer: